Ebba och Didrik - del 3

image1311
Ikväll kl. 19 visar
SVT den tredje delen av Ebba och Didrik - missa inte det

Didrik
Hej!

Yrla
Hej Didrik!

Didrik
Vad gör du då?

Yrla
Läser...

Didrik
Jaja...

Yrla
Ska vi ner och bada?

Didrik
JAA!...Nej, fan jag har inga badbyxor!

Yrla
Hämta dem då!

Didrik
Aaa...

(Didrik rusar så fort han kan, hem för att hämta dem)

Didrik
Var är mina badbyxor? Var är de någonstans? Mamma vad har du gjort? Var är dom? Jag måste hitta mina badbyxor!

Lena
Var är det?

Didrik
Var är de någonstans?

Lena
Varför står pianot sådär?

Didrik
Här är de! Hejdå!

Lena
Var ska du någonstans?

Didrik
Bada såklart!

Lena
Varför står pianot på snedden Didrik?


image1312

Ebba ringer Philip mitt i natten och undrar om han menar allvar med att de ska flytta ihop. Tova följer efter Didrik hela tiden. Ebba får vara "filmkamera" när poptjejerna leker men hon totalvägrar. Hon försöker få tag på Philip men telefonkiosken är upptagen av Kaj som sjunger för Sydneyoperan. En stressad karl försöker skynda på honom. Mårten får Ebba att hjälpa honom in i sitt hus eftersom han har tappat sina nycklar. Mårten visar Ebba alla sina grejor och försöker förklara varför man ska vinna i dataspel. Mårten tycker att Ebba är SNYGG!

(Bilder och text: Björnes box)

Filippa K visningen...

image1308
I
förrgår hade Filippa K sin visning, under vattentornet i Liljansskogen. Jag hade gärna varit där... Någon annan gång kanske - "hoppas, hoppas, neeej..."
Men jag får väl höra rapporten i efterhand av Klara och gänget i alla fall!

image1309
Fint ser det ut, riktigt fint! Och Filippa själv hade på sig de svarta Ease-satinbyxorna (ja, de ÄR tuffa!) och batwing tröja (fint ord det där förresten - batwing! Mmm, det kan nog bli nåt...)

(Bilder: Stureplan)

Tre kärlekar...

image1302

"Varje generation har sin ödestid, de få dagar, veckor eller bara timmar då vi fattar avgörande beslut som sedan får betalas eller avnjutas genom ett helt långt liv. Det är den tid då vi förälskar oss, avlar barn, handlar trolöst eller på annat sätt skuldsätter oss känslomässigt för hela livet. Detta ska bli berättelsen om tre generationers känsloreverser, några av dem inte förfallna till betalning. Det är ingen serie, utan en långfilm på sexton timmar, om några människor och deras drömmar, om hur dagens Sverige blir till."

Kollar just nu på Lars Molins
Tre kärlekar, men jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den, om jag nu har något att säga överhuvudtaget... Jag tror kanske inte att jag förstår den riktigt, viljan och känslan för den infinner sig inte. Nej, jag får inget grepp om den helt enkelt. Och det är ganska konstigt egentligen, eftersom det här är precis något som jag annars brukar fastna för direkt. Hm...

image1303

Dramaserie från 1989 av Lars Molin om en familj i sönderfall och sammanhållning. En släktkrönika från Sverige 1944. Del 1 av 8. Varje generation har sin ödestid - de få dagar, veckor eller bara timmar då vi fattar avgörande beslut som sedan får betalas eller avnjutas genom ett helt, långt liv. Det är den tid då vi förälskar oss, avlar barn, handlar trolöst eller på annat sätt skuldsätter oss känslomässigt för hela livet. Detta ska bli berättelsen om tre generationers känsloreverser, några av dem ännu inte förfallna till betalning. I rollerna: Samuel Fröler, Ingvar Hirdwall, Mona Malm, Lena T Hansson, Jessica Zandén, m.fl.
(Bild och text: SVT) (Citat: Lars Molin)

Sommar i P1...

image1300
Jessica Gedin är dagens sommarpratare - missa inte det kl. 13.05!


Jessica Gedin är skribent, översättare och film- musik- och litteraturrecensent. En av "Spanarna" i Sveriges Radio och tidigare krönikör i kulturprogrammet Kobra. Har även varit förläggare på två egna bokförlag: Koala Press och Tivoli.

- Mitt sommarprogram kommer att vara ett ganska okritiskt hyllningsporträtt av  mig själv. Och så kommer jag passa på att hämnas några gamla oförrätter från 70-talet. Och spela riktigt bra musik.
(Bild/text: AOS/SR)

Fredriksdalsteatern...

image1294
Läs artikel i SvD om Fredriksdalsteatern...

(Bild: SvD)

Svarta nejlikan...

image1293
Igår morse fick jag möjlighet att se den nya svenska filmen
Svarta nejlikanFilminstitutet. Filmen är baserad på den svenske ambassadören Harald Edelstams liv och kamp för att hjälpa flyktingar i Chile under militärkuppen 1973.

Den var intressant att se, men eftersom jag inte har någon relation till tiden så blir det ju inte en särskilt nyanserad bild jag får, men det blir den väl å andra sidan aldrig... Kändes dock lite konstigt att den svenska personalen på ambassaden inte fick prata svenska, utan stapplade sig fram på engelska (jo, det blir nästan alltid så när man inte har ett språk som modersmål) när de talade med varandra. Men intressant var den som sagt och jag skulle absolut inte vilja ha den osedd!


"Svarta nejlikan" var namnet som den svenske diplomaten Harald Edelstam fick av den norska motståndsrörelsen Hjemmefronten under andra världskriget. Edelstam fungerade då som mellanhand mellan Hjemmefronten och tyskarna och räddade livet på ett stort antal norska motståndsmän.

1972 tillträde Harald Edelstam sin post som Sveriges ambassadör i Chile och huvudstaden Santiago. Edelstam hade tidigare bland annat tjänstgjort i det av tyskarna ockuperade Norge under andra världskriget. I Chile tog han öppet ställning för den folkvalde socialistiske presidenten Salvador Allende och engagerade sig i flera av landets sociala projekt.

Det var den 11 september 1973 som den chilenska militären under general Augusto Pinochet störtade landets valde president Salvador Allende och inleder en blodig klappjakt på sina politiska motståndare. Hundratals aktivister förs till Nationalstadion i Santiago, där de torteras och avrättas.

Efter kuppen räddade Edelstam livet på ett stort antal flyktingar, både från Chile och andra sydamerikanska länder, genom att erbjuda dem politisk asyl i Sverige. Men till slut utvisades han ur Chile av regeringen Pinochet.

Harald Edelstam avled 1989.

image1292
(Bilder: Moviezine
 och Ciné) (Text: SvD och Moviezine)

Först vill jag veta - vem som kämpat för oss...

image1280
Läs Metros Hallå där med Suzanne Osten, som de gjorde inför den sista föreställningen av Jösses flickor - återkomsten den 10 juni...

(Bild: Metro)


JUS...

image1290
Har ännu en gång fått bekräftat att
JUS är grymt! De har alltid så tuffa, fina, bra och användbara grejer - allt, allt, allt vill man bara ha...
Så rusa iväg med er nu och bli begeistrade!

PS. Just nu kör de sin rea också...

Like the beat beat beat of the tom-toms
When the jungle shadows fall
Like the tick tick tock of the stately clock
As it stands against the wall
Like the drip drip drip of the raindrops
When the summer shower is through
So a voice within me keeps repeating you, you, you...

(Bilder: JUS)
(Text:
Fred Astaire - Night And Day)

Bergman Island...

image1284
Tidigare ikväll såg jag
Bergman Island - den var verkligen kul att se och riktigt intressant! Regissören Marie Nyreröd gjorde det hela så himla bra...

Bergman Island är en sammanklippt version av Marie Nyreröds tre kritikerrosade dokumentärer "Bergman och filmen", "Bergman och teatern" och "Bergman och Fårö" som skapats speciellt för den internationella marknaden. "Bergman och Fårö" och "Bergman och filmen" har tidigare nominerats vid Internationella Emmy-galan.
(Bild: SVT)

Kram Ingmar!

image1282
Läs intervjun med Bibi Andersson i DN, inför Bergmanveckan på Fårö...

(Bild: DN)

Isabella...

image1281
Igårkväll såg jag den sista delen av den finlandsvenska dramaserien
Isabella, en serie i tre delar om en kvinnlig präst som återvänder till sin hemby för att göra upp med sitt förflutna. Först tyckte jag att den var lite seg, men sedan kom Stina Ekblad in i bilden och jag blev fast. Säga vad man vill om Stina, men en fantastisk skådespelare är hon helt klart - det kan INGEN förneka! Jag gillar henne i alla fall, hon är så kompetent och har en enorm pondus -  verkligen coolaste damen på Dramaten! Men Irina Björklund som spelar Isabella är också duktig.


Isabella (Irina Björklund) mötte som tonåring sitt livs kärlek Andreas (Peter Franzén), men förlorade honom till sin bästa kompis Charlotta (Linda Zilliacus). Isabella flyr sitt förflutna och börjar studera teologi i Stockholm. När hon återvänder till sin hemstad för att bli präst vet hon att hon kommer att bli tvungen att ta itu med sitt förflutna såväl som sina svårigheter i nuet. Hon flyttar in i prästgården tillsammans med sin chef, Leo (Svante Martin) och hans fru Marietta (Stina Ekblad). Leo, som varit Isabellas inspiration efter att hennes föräldrar dog under tragiska omständigheter, välkomnar henne med öppna armar, medan Marietta är aggressiv och butter.


Under sin första söndag är Isabella imponerande i predikstolen och verkar ha vunnit över församlingen på sin sida. Men då Isabella försöker lösa sina egna och andras problem på sitt raka sätt, möter hon motstånd från många håll. En av dem som försöker få bukt med henne är fabrikör Backman, som har ett finger med i såväl den kyrkliga som den kommunala politiken.


Isabella kämpar med sin växande åtrå för Andreas och ställs inför dilemmat att hon är präst och att han är gift med Charlotta. Saker blir ännu mer komplicerade, samtidigt som hennes känslor för Andreas blir intensivare, känner Isabella sig alltmer ensam och isolerad. Trauman från både det förflutna och nuet överväldigar Isabella och hon finner oväntat stöd hos Marietta.


(Bilder: YLE) (Text: SVT)


Night and day, you are the one...

 image1279
Like the beat beat beat of the tom-toms
When the jungle shadows fall
Like the tick tick tock of the stately clock
As it stands against the wall
Like the drip drip drip of the raindrops
When the summer shower is through
So a voice within me keeps repeating you, you, you

Night and day, you are the one
Only you beneath the moon or under the sun
Whether near to me, or far
It's no matter darling where you are
I think of you
Night and day, day and night why is it so
That this longing for you follows wherever I go
In the roaring traffic's boom
In the silence of my lonely room
I think of you
Night and day, day and night
Under the hide of me
There's an oh such a hungry yearning burning inside of me
And this torment won't be through
Until you let me spend my life making love to you

Night and day, day and night


(Text: Fred Astaire - Night And Day)

I ett hus vid havet...

 image1275
Det går en vind över vindens ängar
det fladdrar till i en tyllgardin.
Och jag ska skriva en sommarvisa
med sol och blomdoft i melodin.
Jag ville sjunga om
Katarina
till träklangsflöjter och alcymbal.
Men vindens toner blir sommarsånger
jag bara lyssnar i björklövssal.
(Text: Lånad av Emelie)

Ikväll kl. 19...

image1237

Ebba
Blä, vad är det här? Vad har du gjort?

Lena
Det är inte jag som har gjort något, det är pappa...

Ebba
Åh, jag som var så hungrig!

Didrik
Imorgon måste du laga mat mamma!

Ebba
Det måste du!

Lena
Tror du inte jag förstår att du har lagat den värsta smörja du kan komma på bara för att barnen ska be mig att laga mat i fortsättningen?!

Sten
Jag som har lagt ner min själ i det här...

Ebba
Vilken själ?!
(Bild:
SVT) (Text: Ur Ebba och Didrik)

Alkonålen...

image1269 

Om du är fattig och du vill dricka
på ett kalas kan du alltid sticka
en liten nål i din grannes stjärt
så att han spiller sin nubbe tvärt.

Och upp i luften far lilla nubben
då är du där med ditt glas på stubben
och fångar upp den och dricker ur

med alkonål och med lite tur.


Melodi: I Apladalen i Värnamo
Författare: Anders Byström - vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 1996

(Bild:
SR)

Påväg...

image1268
Nu är det snart dags för oss att packa bilen, tjafsa om för mycket grejer i baksätet och rulla iväg på 222:an med
Lighthouse family på spelaren och ett lyckligt flin på läpparna - till ön...There's a tree in the city
It ain't lookin' pretty
Blessed with stress
Smog clogging feelin' shitty
There's a river on the highway
Things aint goin' my way
Turn around, go away
Come again another day
To the bed I go
Stumble to and fro
Tired from another day of lookin' for my glow
It's hard to get up
You can say I'm fed up
One things for certain
I gotta keep my head up

Keep your head up - keep my head up
Keep your head up - keep my head up
Keep your head up girl, keep your head up
Keep your head up - keep my head up
Keep your head up - keep my head up
Keep your head up girl, keep your head up

The sun ain't hard to see
Just turn off your TV
Everything around you is just part of every other thing
I am a tree

Why you gotta do what you do
Why you gotta tell me how to be
Gee, make me feel like you do
I'm tried of messing around
It's time to let these people know
A tree in the city
It needs somewhere to grow

River on the highway
I've never seen a grayer day
It's sad, its crappy, it needs somewhere to play
As for me, I'll sit under the tree
Cuz there ain't no better place to be

Keep your head up - keep my head up
Keep your head up - keep my head up
Keep your head up girl, keep your head up
Keep your head up - keep my head up
Keep your head up - keep my head up
Keep your head up girl, keep your head up

The sun ain't hard to see
Just turn off your TV
Everything around you is just part of every other thing
I am a tree

Aahh, aahh

Yo, what a freak
Are you all staring at me? I'm a tree
Yo, what a freak
I'm a tree! (no you're not)
I'm a tree! (stop lying)

(Bild: Blekinge - visserligen inte min ö eller ens mitt län, men så fin bild...)
(Text: Imani Coppola - I'm A Tree)

Acne...

image1267
Idag smygstartade
Acne sin rea med 50% - inte en chans att gå lottlös därifrån, inte alls! Så mycket fina grejer! Rusa nu dit och haffa ALLT!

(Bild: Acne)


Kära Filippa...

image1266
Kom för en stund sedan hem från
Filippa K:s VIP-rea. Det var grymt mycket folk, förvånansvärt många som man kände igen också - kul, kul! Hela Filippa K ligan såklart och så vidare och vidare igen... Ease tjejerna är verkligen de BÄSTA - heja Klara och Moa! Coolaste grejerna har de också, medan jag tycker att Filippa K:s "vanliga-linje" är lite trist eller nej, men nu finns det inget mer som jag verkligen vill ha, jag har ju redan det finaste...

(Bild: Filippa K)

Huvudrollen...

image1265
Ikväll kl 20.30 visar
SVT2 den finska novellfilmen Huvudrollen från 2005, en film fritt efter en berättelse av Tove Jansson. Missa inte det!


Maria är skådespelerska. I årtionden har hon gjort små biroller på teatern medan hon drömt om en huvudroll. En dag får hon den och grips av panik. Hon reser till landet för att få tid och ro att jobba med rollen och efter stor vånda ser hon lösningen. Hennes gråa kusin Frida är den perfekta förebilden.

Manus: Camilla Roos.
Regi: Klaus Härö.
I rollerna: Annika Miiros, Marina Motaleff m.fl.


(Bild/text: Ses/SVT)

Form x 5

image1264
Igår fick jag följa med på vernissagen av Form x 5 - ett möte i trädgårdsrum. En utställning med
Ingegerd Råman/Orrefors, Märta Måås-Fjetterström, Tove Adman, Byarums Bruk och Medaljkonst på Kungliga myntkabinetten. Det var riktigt kul att se! Ingegerd Råman är coolast av dem alla, bara så att ni vet...

(Bilder: Crystalclassics och Number nine the gallery)


I väntan på vadå?!

image1259
Läs Malin Ullgrens recension av "I väntan på vadå? Teaterförbundets guide till jämställdhet" - Vanja Hermeles undersökning av jämställdhetsläget och synen på konst inom svensk teater...


"Ett litet steg för mänskligheten, ett gigantiskt steg för svensk teater." 

Gunilla Röör bryter med könsrealismen i "Rickard III" på Stadsteatern.

(Bild: Stadsteatern) (Citat: Ur DN)

Lo Kauppi...

image1240
Läs SvD:s intervju med Lo Kauppi...

(Bild: SvD)

Jeans...

image1257
Provade snyggaste jeansen idag på
Awesome Rags, ett par POUR i modellen Moss. De var verkligen superfina men de satt så himla konstigt, lite väl tajt över benen och i midjan var de verkligen för stora - WHAT?! Men för den som kan ha dem - en dröm! De finns som sagt att plocka upp på Awesome Rags, PUB på 30% rea...

Men apropå Awesome Rags så förstår mig verkligen inte på den affären - inte alls... Man får inget grepp om den, först ser allt så himla fint ut men när man kommer närmare så "Tack, men nej TACK!" Ja, ni ser jag förstår inte grejen... Och PUB, förlåt mig nu, men PUB kan ALDRIG slå sig in på arenan som ett av de trendigaste varuhusen i Stockholm. Jag har i alla fall väldigt svårt att se det, men men det kanske går. Med tanke på att folk, på allvar tycker att Åhléns är en schysst affär (till och med som ett alternativ till NK!) så kan nog allt hända här hemma i gamla Svedala...

(Bild: POUR)

Livet är som drömmen, lev den du som kan...

image1245

Det där med att livet är det som pågår medan man sysslar med annat - det där andra, det är ju ingenting.
Livet är inte ingenting.
Livet är någonting.
Med glädje sanera, tvätta, bära ut, kassera. Sköta sjuka, hinna allting - att göra det med glädje, för att det inte finns något annat val.
(Bild: Aorta via Lundlund) (Text: Bodil Malmsten)

Sic itur ad astra...

image1241
Den 9 juli arrangeras en minneshögtid för Povel Ramel i Blå hallen. Där kommer bland andra Hasse Alfredson, Anne-Lie Rydé, Svante Thuresson, The Real group, Claes Eriksson från Galenskaparna, Monica och Carl-Axel Dominique, Lill Lindfors, Wenche Myhre, Grynet Molvig och Anders Eljas att medverka.

Povel Ramel avled den 5 juni i år, 85 år gammal.

(Bild:
SVT)

Virpi...

image1242
Läs Jenny Aschenbrenners intervju med Virpi PahkinenNummer.se...

(Bild: Pressbild)

HasseåTage...

image1238
Igårkväll såg jag AB Svenska ords klassikerSVT visade finalen ur "Gröna Hund" 1962 med bl.a. den berömda sångkvartetten "Green Doggers". Det var kul att se, för en som inte var med på "den gamla goda tiden"... Men jag önskar att de kunde visa Spader madame också!

image1239

Donna Juanita, syster till don Juan
var en señorita, som var lika pilsk som han
Juan gick ut i världen till tusen äventyr
Hon blev kvar vid härden och vid hemmets små bestyr

Men en dag gick hon längre än hon hade lov
I en lummig park
såg hon hur en yngling låg och sov
naken, ung och stark

Hon lade sig hos honom, och hon kysste honom ömt
och gjorde allt det sköna verkligt, som den gossen hade drömt
Donna Juanita, syster till don Juan
blev slagen halvt ihjäl av sin far, och rymde och försvann

Donna Juanita, dyker upp i Rom
vacker ung och fri, och föga oskudsfull men from
Hon biktar sig för prästen, men präster är ju män
Så prästen glömmer hopp och tro, ty störst av allt är kärleken

Hennes bikt blir synnerligen lång, i hans öra tyst
Biktar hon sin synd på samma gång som hon ömt blir kysst
Allt flera synder biktas i den takt som hon dem gör
och Hosianna hörs från läktaren med Peterkyrkans kör

Donna Juanita, syster till don Juan
hon gjorde samma sak som sin bror trots att hon inte var en man

Hon la sig med kardinalen
och lotsarn och landsfiskalen
Med hertigen av Neapel
och hertigens lantkonstapel
Hon låg med en nordisk sjöman
han hette visst Axel Öhman
Och lordar och spanska grander
och Efraim Alexander

Löjtnanter hit, löjtnanter dit
och alla reservofficerarna
Figaro hit, och Figaro dit
och alla de andra barberarna där
Nästan varegiva kväll
kämpade hon en duell
med någon fru
för att hon haft med hennes man lite kuckeliku

Donna Juanita, syster till don Juan
sitter i ett fönster och väntar på en man
Juan, ja han är hjälten, det har man alltid sagt
Donna Juanita, däremot, är värd förakt

Han är kärleksdrömmen som är drömd
berömd från var poet
Hon, en galen kvinna som blir glömd
fördömd till ensamhet

Hon sitter i ett fönster, hennes blick är död och tom
En dam ska tas, får aldrig tas, så lyder världens grymma dom
Stackars du, Juanita, ack den ende man
som kunde ge dig vad du vill ha, skulle väl va' din bror, don Juan

(Bilder: SVT och DN)
(Text: Donna Juanita - Hasse Alfredson och Tage Danielsson)

Repris: Ebba och Didrik

image1236
Igår började reprisen av
Ebba och Didrik, jag var inte överdrivet exalterad till en början, men när klockan närmade sig 19 så blev jag mer och mer nyfiken - kanske skulle man slå på tv:n ändå?! Och gud vad bra det var! Ebba är ju helt hysteriskt kul, Didrik är bara för söt och Helge Skoog - ja, herregud!

 Mitt minne av serien var inte alls sådär positivt, jag var kanske för liten eller för ointresserad helt enkelt. Detta är ett utmärkt bevis på hur kul det är att se serierna som man såg som liten igen, för att ge dem en andra chans och se hur man uppfattar saker annorlunda idag.

Yrla
Får jag sätta mig här?

Didrik
Nä, jag är bara tolv...

Yrla
Vaa?!

Didrik
Visst!
(Bild: SVT) (Text: Ur Ebba och Didrik)

I fjärran...

image1235
En ballong i form av en häst flög just förbi mitt fönster. Någon har tappat taget, ett ledset barn, en tröstande röst...


Moonlight on the water,
Sun light on my face,
You and me together,
We are in our place,
The gods are in the heavens,
The angels treat us well,
The oracle has spoken,
We cast the (perfect) spell,

Now it begins - let it begin,
Cleanup Time,
(Show those mothers how to do it),

The queen is in the counting home,
Counting out the money,
The king is in the kitchen,
Making bread and honey,
No friends and yet no enemies,
Absolutely free,
No rats aboard the magic ship,
Of (perfect) harmony,

Now it begins,
Cleanup Time,
(Show those mothers how to do it),

However, far we travel,
Wherever we may roam,
The centre of the circle,
Will always be our home,

The gods are in the heavens,
The angels treat us well,
The oracle has spoken,
We cast the (perfect) spell.
(Bild: Oslokameraklubb) (Text: John Lennon - Cleanup Time)

Linerboard...

image1234
Ikväll kl. 20.35 visar SVT2 kortfilmen Linerboard, från 2006. Filmen är en hyllning till den österrikiske regissören Michael Haneke av Jens Jonsson. Missa inte det!


En sliten man arbetar som en inte alltför lyckad försäljare av wellpapp. Samtidigt försöker han hålla en haltande kärleksaffär vid liv.

I rollerna: Reine Brynolfsson och Amanda Ooms.

(Bild och text: SVT)

Married to the Mob...

image1216
Den
här t-shirten är så cool, så cool! Det är tjejen på bilden som är tjejen på t-shirten... En sådan skulle jag också vilja ha - men det tuffa är ju att det är en bild på henne själv. Jag skulle också vilja göra en t-shirt med en cool bild på mig, men det går ju inte. Jag är inte cool, inte cool alls...

(Bild: Married to the Mob)


Bodil i pocket...

image1232
Nu har
Bodil Malmstens bok För att lämna röstmeddelande: TRYCK STJÄRNA kommit ut i pocket.

Hon skrev också pjäsen TRYCK STJÄRNA som spelades under 2005 på Dramaten med Marie Göranzon, Björn Granath, Julia Dufvenius, Peter Engman, Emma Idén Asker och Mathias Nordström i rollerna. 


Det finns böcker om hur man ska leva, om hur man förverkligar sig själv och blir en lycklig människa.
För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA är en sådan bok.
Du tar personerna i boken som förebild och gör tvärtom.

För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA är en lägesrapport inifrån dagens Sverige.
Fem svenska människor i olika åldrar pratar för sig själva.
De skulle kunna prata med varandra men eftersom de är svenska människor som inte känner varandra så gör de inte det.
Bert-Ove är långtidssjukskriven och heltidsensamstående.
Giselle är överklass men har råkat bli anhörig och därmed underklass.
Edvard har allt men går omkring och skjuter upp att skjuta sig.
Jessica har en vrede som är större än hon själv och det är bra.
Och Thomasine, en gammal kvinna från Norrlands inland, tränar på kärlek men inte hat.
Det är inte synd om de här människorna och det är inte jag som är Thomasine.
Inte mer än vad jag är Bert-Ove, Giselle, Edvard, eller Jessica.

För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA är en bok.
Att det går en teaterpjäs på Dramatens Lilla Scen med titeln Tryck stjärna är inget sammanträffande ? det är samma författare och i stort sett samma personer på scenen som i boken. Men sedan tar likheten slut.
En bok och en teaterpjäs - mer olika blir det inte.
Att läsa en bok är något av det privataste man kan ta sig för. Det privataste. När du läser en bok är det du som bestämmer vad det står och hur fort det ska gå.
Ingen - inte ens författaren - särskilt inte författaren! - har rätt att säga att du läser fel.
Det är du som läser och du har rätt.
En teaterpjäs är en offentlig sak. Du en del av publiken och som publik är du del av föreställningen.
När du läser en bok är det du som är föreställningen.
(Bild och text: Modernista)

"Sårad"

image1233

Dessa vidriga premiärer. De två sista veckorna innan premiär är en konstant nära-döden upplevelse. Samtidigt två veckor av förhöjd livskänsla, något man hela tiden vill tillbaka till och utsätta sig för.  Som bergsklättraren eller narkomanen. Kicken, adrenalinet. Man känner att man lever helt enkelt. Hela ens väsen tas i anspråk och man ligger på max. Därför blir en dålig recension så extremt punkterande, sårande. Man är just denna morgon, dagen efter premiär, helt vidöppen och enormt känslig. Att offentligt bedömas om och om igen i sådana psykiska lägen är oerhört slitsamt. Skådespelare och regissörer måste vara av ett speciellt virke. Ett träslag som tål det mesta...
(Bild och text: Måsenblogg)

Sluta stöna eller dö...

image1221
Ikväll kl. 20.30 visar SVT2 Sara Kadefors novellfilm; Sluta stöna eller dö - missa inte det!

Anneli lever ett stillsamt och inrutat liv. En dag flyttar den utlevande Ylva in i lägenheten bredvid och hela Annelis tillvaro rubbas. Ylva flyr från ett destruktivt förhållande och hon bjuder hem folk och raggar upp killar för att slippa vara ensam. Anneli hör allt genom de papperstunna väggarna. Hon både fascineras och upprörs av Ylvas beteende och börjar i tysthet terrorisera den andra kvinnan.

Manus och regi: Sara Kadefors.
I rollerna: Jessica Liedberg, Malin Morgan, Eva Melander och Martin Ahlberg.

(Bild/text: Sfi/SVT)

Sommarpratare...

image1219
Igår presenterades årets
Sommarpratare, det var ingen kul historia, inte alls... Det kändes himlans trist att inte en enda favorit kommer att prata i år, det kommer att bli så tomt. Annars gillar jag ju själva upplägget och programidén väldigt mycket, men när det inte är någon intressant person som ska prata, ja då räcker det inte långt! Men om det är några som jag kommer att lyssna på ändå, så är det personerna nedan. Men det kommer inte att bli lika mycket lyssnande som vanligt - trist...
image1220
Det är ju många bra som pratat under åren, som jag min arma stackare har missat och nu när jag verkligen kommer att lyssna, passar deatt skippa de bästa...


29/6 Jessika Gedin
14/7 Michael Nyqvist
17/7 Camilla Läckberg
22/7 Erland Josephson
3/8 Mona Sahlin
5/8 Maud Adams
13/8 Susanna Alakoski
18/8 Lena Endre

Er tystnad stör mig!

image1214
Jag håller verkligen med
Marie Birde, det är precis det jag syftar på när jag talar om "människors idioti"... Läs hennes krönika i DN - läs och lär! Och om du känner dig träffad - GÖR något människa!


När jag går i graven
ska jag veta att
jag har försökt att
göra något...

(Bild: Bersa via Lundlund)
(Text: Ur Jösses flickor återkomsten)

Fulaste omslaget?!

image1212
Visst är det en kul idé med "Ageless style-konceptet" men den här framsidan funkar inte alls! Superfina bilder inne i tidningen, men här blev det bara trist, tråkigt och tantigt (vilket vanligtvis inte brukar avskräcka mig i sådana här sammanhang...) Men här känns det helt fel, man får nästan för sig att det är reklam för en frireligiös grupp av något slag - ja, herregud...

Piff, paff, Sahara - nu är vi klara!

image1210
Gårdagens Jösses var helt underbar! Bäst med grymmaste sällskapet
Emelie! Det var världens drag i publiken, de flesta måste ha sett den tidigare, för det kändes liksom som alla satt och tänkte "Nu, nu, nu kommer det här!" och så skrattade de innan och applåderade på massor med ställen då det annars brukade vara tyst. Skådespelarna gjorde en massa extragrejer som de inte gjort tidigare. Som när Katarina sjöng "Så växer den inre högen..." istället för "Så växer den inre skulden...", med flit - haha! Säkert för att återknyta till den gången då hon glömde texten litegrann... Eller som när Andrea sa "Piff, paff Sahara - nu är vi klara!" efter att Jössesgruppen gjort färdigt utskicken. Eller som när alla skulle ut efter maskeraden, efter att Sofia läst "Mari ensam på scenen" ur manuset. Då går de ut och Lena kommer inte förbi dem och då hör man "Men guuuuud!" sedan kom hon inrusandes på scen efter att alla hunnit ut och sa tyst för sig själv "Det var ju jag..." - gulligt! Vet inte om alla hörde, de har ju mick på sig, men jag och Emelie satt så nära så vi hörde i alla fall... Duktigaste Sven som gjorde Franciscos roll så mycket bättre också! Men det var verkligen en galen föreställning!

image1209
Så fick vi reda på att det var den 89:onde föreställningen också, det är ju så många föreställningar att man inte kan förstå det riktigt! I fruktpausen delade Andrea "Jo, spöken kan faktiskt prata!" ut blommor till orkestern och Monica fick en fin krans och alla applåderade så mycket, så mycket! Vi fick en present också "Eftersom ni är de sista som kan säga; We was there!!!" en låt, en splanky låt. Spökkören är förresten det coolaste någonsin!

image1211
I applådtacket fick Katarina syn på oss, eftersom vi satt på de BÄSTA platserna rad 5 fast 3 egentligen. Hon blinkade hon åt oss och vi vinkade. Applåderna var enorma, så starka! Stående ovationer, stora blombuketter, alla log och skrattade så himlans mycket, det var verkligen ett ögonblick av euofori! Åh, vad de kommer att sakna det här!  Och vad vi kommer att sakna det! Det känns en smula sorgligt, jag tror inte riktigt att jag har förstått att jag inte kommer att kunna se den igen - aldrig, ALDRIG mer... Men å andra sidan så känns hela projektet som så himla lustfyllt att man inte kan annat än glädjas, att de faktiskt satte upp den här pjäsen och att den har gått så otroligt bra - det är verkligen grymt kul! 

image1208
Efteråt så lämnade Emelie sin uppsats till regissören Maria och då presenterade hon oss för Malin, som skrev andra akten och bearbetade Margaretas och Suzannes version. Sedan så skyndade vi oss bakom scen och in genom den magiska dörren, som Emelie kallar det. Det var verkligen kaos därbakom, det var fullt med folk och alla sprang runtom varandra. Tillslut så sprang Andrea förbi oss (gud vad hon springer den tjejen!) och Emelie lyckades stoppa henne och hon blev så glad över att se henne, men var jättestressad för att hon skulle hinna byta om till efterfesten och så.

image1207
Sedan letade vi efter Katarina och hittade henne tillslut där hon stod och pratade med Daniel. Hon fick syn på oss "Hej där är ni ju, jag gick ut och spanade efter er men såg er inte!"  (Hon hade letat efter oss - så gulligt av henne som kom ihåg!) Så gav Katarina oss varsin kram och blev befriad från sin perkuk, det lilla skatboet - kul! Sedan gav Emelie sin uppsats och så visade Katarina den för alla i närheten, oj, oj... Monica ställde sig brevid mig och så sa jag hej, hon blev nog lite förvånad, men sa hej i alla fall - haha! Så berättade Katarina att "Ja, de här tjejerna har sett Norén två gånger och då har de bara stått och skakat såhär efteråt." - haha! Men nu var vi alldeles lyckliga i alla fall! Och så frågade Katarina "Har ni haft det kul ikväll?" och vi bara nickade, log och skrattade! De skulle tydligen få behålla sina scenkläder om de ville också. Katarina ville behålla finaste kappan och rocken, men inte klänningen "Nä, jag vet inte om jag vill behålla den här..." då skojade sminktjejen och sa "Men den här måste du ju behålla!" och höll menande upp peruken - eeh, NEEEEJ! "Men mössan då? Mössan MÅSTE du ju behålla!" fortsatte hon. Katarina gav henne en mördande blick och sa "Nu, NU var du rolig, nu var du VÄLDIGT rolig!" - men den är ju så söt! Sedan lite prat om sommaren och en del annat. Och sist "Men vi ses tjejer!"  krama, krama och hejdå!

(Skrev kanske lite för mycket, hoppas att det var okej...)


Alltid splittras tankarna när jag satt mig ner.
Barnet kräver uppmärksamhet,
arbetet kräver ostördhet.
Så växer den inre högen,
de oskrivna bladen,
blir fler och fler...


(Bilder: Stadsteatern och DN) (Text: Ur Jösses flickor - återkomsten)
(Lånat lite från Emelie)

"Idiot"

image1206


"Jag har ingen vilja...jag har aldrig haft någon egen vilja...vag, mjuk, alltid undergiven..."

 
Scenen mellan Trigorin och Arkadina i slutet av akt tre när Trigorin säger att han vill stanna för att få vara nära Nina. Arkadinas retoriska och emotionella teknik liknar den Richard den tredje använder när han får Lady Anne att vända från sorg och hat till någonting som liknar kärlek. Det blir en sådan fullständig känslomässig attack att Trigorin tillslut återkallar beslutet att stanna hos Nina.


En sån patetisk figur, vilken idiot! Hur kan han vända så? Idiot!

(Bild/text: Måsenblogg)


70-tal = 74

image1203

Ååå tjejer vi måste höja våra röster för att höras!

Men kan vi, vill vi, törs vi? Ja, vi kan! Vi vill! Vi törs!

Sweet seventies... Nä, så sweet var det nog inte eller kanske på sitt sätt, men bättre?! Var det enklare att leva då? Nej, men kanske var det mer självklart - man samlades, man gick ut, man förändrade...


Eva
Det går framåt Mari, det är nya tider!

Mari-Linn
Tror du verkligen det? Men går det inte bakåt samtidigt liksom?!
 

(Bilder:
Chloé)
(Text: Ur Jösses flickor - återkomsten, akt 2: Stålflikkan)
 

Gråt inte, kämpa Mari!

image1201
Nu ska jag snart iväg och träffa
Emelie för att se sista, sista, sista Jösses! Det kommer att bli grymt!

(Bild: DN)

Radioteatern ger...

image1181
Farmor och vår herre av Hjalmar Bergman.
Med: Tora Teje, Henrik Schildt, Renée Björling, Håkan Westergren, Sif Ruud, Olof Sandborg, Gösta Gustafsson, Gunnar Björnstrand.
Regi: Ingmar Bergman.

Lyssna ikväll i
Radioteatern och P1 kl. 20.03. 


Hjalmar Bergmans populära Farmor och vår Herre i en föreställning från 1956 samlar en rad folkkära skådespelare kring Tora Tejes krutgumma, som inte ens är rädd för att går till rätta med Gud Fader själv i en aftonbön, som mer liknar ett familjegräl bland titaner. Och självklart Ingmar Bergmans lysande regi av denna komedi.
(Från 1957.)

(Bild och text: SR)

Minnenas television?!

image1200
Igår
såg jag för första gången ett helt avsnitt av Minnenas television. Jag trodde inte det var sant när jag såg att de för en gångs skull visade något vettigt - ja, herregud! Jag blev så förvånad att jag bara gapade, men glatt förvånad som tur var. Förhoppningsvis får vi se mer av sådant som man verkligen VILL se igen och inte bara något obskyrt "hoppsan, hejsan - vi ramlar och låtsas slå oss för vi tycker att det är så himla kul! Ja, oj, oj, oj vad tokigt det blev nu då - haha!" Nä, fy för sånt! Jag får gåshud av att bara tänka på det...


Kvartsamtal - en tänkvärd komedi från 1990 av Björn Runeborg om ett allvarligt ämne: Förhållandet mellan lärare, elev, föräldrar - i det här fallet en pappa som bara vill tala om sig själv.

Regi: Bengt Lagerkvist.
I rollerna: Börje Ahlstedt, Marie Richardson och Lena Söderblom.

(Bild/text: Dramaten/SVT)

Grattis Benny...

image1193
Benny Fredriksson tilldelades den 6 juni av H.M. Konungen, Serafimerordens band i 8:e storleken för sina betydelsefulla insatser som teaterchef.

(Bild/text: Stockholm/Stadsteatern)

På Harriets kontor får flickorna sparken när de får barn men hon, hon får rosor...

  image1199
Idag spelas den näst sista föreställningen av Jösses flickor - återkomstenStadsteaterns Stora scen. Ni som inte har sett den ännu, gör det, GÖR DET! Annars kommer ni att ångra er så in i norden... Ni som såg Margareta Garpes och Suzanne Ostens föreställning 1974, se den! Ni som inte såg den pga. en eller annan anledning då, gör det nu! Det finns 6 platser kvar, 6 platser som behöver varsin person - så boka nu!

Jag såg den inte 74, jag var inte född då men om jag hade kunnat ändra på det så skulle jag ha gjort det, enbart av den anledningen... Min mormor tyckte att mamma var för liten för att se den, men tänk inte så om era döttrar nu. De ÄR inte för små även om de kanske inte förstår allt, så förstår de en del och bara att ha sett den, den upplevelsen lever ju kvar långt framöver...

Imorgon kommer att bli den BÄSTA dagen!


Jösses flickor, se tillbaka
På allt det vi fått försaka
Under alla femtio år som gått
Kanske har just det lagt grunden
Kämpat i den rätta stunden
Tvivla inte, se till vad vi fått
Vi har bara några frågor kvar
När blir arbete en rättighet
När blir barnen allas angelägenhet
När får vi en ekonomisk jämlikhet...

(Rubrik och text: Ur Jösses flickor - återkomsten av Margareta Garpe, Suzanne Osten och Malin Axelsson)
(Bild: Stadsteatern)


Radioteatern ger...

image1177
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg i bearbetning av Allan Edwall.
Med: Krister Henriksson.
Regi: Peder Bjurman och Krister Henriksson.

Igårkväll direktsände 
Radioteatern från Vasan och föreställningen Doktor Glas. Jag förstår inte hur jag kunde missa det...


Doktor Glas förälskar sig i en av sina patienter, den unga Helga. Hon är olyckligt gift med den motbjudande pastor Gregorius, och ber Glas att hjälpa henne. Till slut ser han bara en lösning. Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?
(Bild/text: Biljettcentrum/SR)

Wer hat angst vor Virginia Woolf?

image1190
Deutsches Theater från Berlin
inleder ikväll ett två dagar långt gästspel på Dramaten med Vem är rädd för Virginia Woolf? av Edward Albee.

(Bild/text: Dramaten/SvD)

Novellen...

image1180
Tidigare idag läste
Stina Ekblad Hopp av Ann-Louise Bertell ur samlingen Tro, Hopp och Pizza, i programmet Novellen i P1. Lyssna på webben!

Herr och fru konst...

image1189
Igår
såg jag reprisen av Herr och fru konst, som jag hittills alltid har lyckats missa... Den var riktigt bra!


K special. Svensk dokumentär från 2005.

Konstnärsparet Karin "Mamma" Andersson och Jockum Nordström ställer ut i New York, London och på de stora konstmässorna runt om i världen. I takt med deras internationella genombrott har också kraven och pressen ökat, tiden flåsar dem ständigt i nacken. Det finns inget annat svenskt konstnärspar som haft sådana framgångar. Men har det gjort dem lyckligare?

En film av Bengt Bok.


(Bild och text: SVT)

Happy Hour...

image1185
Lyssnade på
Happy Hour via webben tidigare idag, det är verkligen kul! Katrin Sundberg är världens grymmaste - så himla bra! 

Så lyssna nu imorgon på Happy Hour i Blå Station, i radio P4 Örebro kl. 17-17.30. Eller på webben - välja fredag mellan 17-17.30...


Kvinnan
Jag älskar inte dig längre...

Mannen
Vadå då?

Kvinnan
Du börjar gå mig på nerverna.

Mannen
Vad har jag gjort?

Kvinnan
Ingenting, det är det som gör mig aldelles vansinnig, innan vi gifte oss så tränade du och träffade kompisar. Vet du hur många kilo du har gått upp sedan vi gifte oss?

Mannen
Näää...

Kvinnan
20 kilo!

Mannen
Ojdå...

Kvinnan
OJDÅ! Är det allt du kan säga? När vi träffades var du smal och stark och muskulös, du luktade gott av rakvatten och hade snygga kläder. Men nu har du schangserat totalt. Är det för att du känner att du inte behöver göra något intryck på mig längre?

Mannen
Jag vet inte, jag älskar dig!

Kvinnan
Jaa, men jag älskar inte dig längre. Du har blivit en dynghög, ett ingenting. Vad väntar du på?

Mannen
Jaa, det är snart andra halvlek...

Kvinnan
Mm, ska du sitta här och fisa och glo på TV eller ska du ta tag i livet?

Mannen
Eh, jag vet inte... Jag älskar ju dig!

Kvinnan
JAG ÄLSKAR JU DIG - ja, det har du sagt några gånger, men du har ett jävligt konstigt sätt att visa det på! Jag tycker att du... Ja, du börjar äckla mig!

Mannen

Förlåt...

Kvinnan
Jag ska ge dig en sista chans - jag går till affären och handlar nu. Jag är tillbaka om en halvtimme, då ska du ha gått ner tretton kilo, satt på dig snygga kläder och sålt TV:n - annars lämnar jag dig! Är det en deal?

Mannen
Okej...

Kvinnan
Bra!

(Ur Happy Hour 25/5)

Ett år sedan...

image1183
Idag är det ett år
sedan jag tog studenten. Det känns konstigt, för det känns mycket längre bort samtidigt som det lika gärna kunde ha varit igår...

Livstid...

image1161
Läste just att
Liza Marklund kommer ut med en fortsättning på Nobels testamente i höst, närmare bestämt den 22 augusti. Tur för mig som är helt fast i Lizas böcker om Annika Bengtzon! När de dessutom läses in av Katarina - ja, då finns det ju inget giltigt skäl att INTE lyssna på dem...


Sveriges mest kända polis hittas mördad i sin säng. Hans treårige
son är spårlöst försvunnen.
Polisens hustru, Julia, framstår snart som den skyldiga. Hon var där, hon hade motiv, och mordvapnet visar sig vara fullt med hennes fingeravtryck.
Efter en summarisk rättegång döms hon till livstids fängelse av en enig domstol.
Men Julia hävdar sin oskuld.
Det var inte hon!
Det var en annan kvinna, en som hon aldrig sett förut, som mördade maken och kidnappade sonen.
Ingen tror henne.
Ingen - utom möjligtvis hennes bästa väninna, Nina, som också hon är polis.
Och kanske även Annika Bengtzon.
Annika är ytligt bekant med Nina och Julia.
Nu misstänks Annika för en brand i sitt eget hus, och hon ser allt fler paralleller mellan sig själv och den livstidsdömda Julia.
Thomas har lämnat henne och kräver vårdnaden om barnen. På Kvällspressens redaktion härskar kaos då nedskärningar innebär att många journalister ska sparkas.
Annika flyr in i sitt arbete och undersöker den mördade Davids förflutna.
Och om Julia talar sanning så återstår de fundamentala frågorna:
Var är den treårige sonen?
Vem håller honom fången?
(Bild och text: Piratförlaget)

Vive la République...

image1179
Idag har det varit så varmt, så varmt - så skönt, så skönt! Tänk om alla högtidsdagar kunde vara som denna, bortsett från tentaplugg då...


Universum
finns det plats för mig?
Öppnar du din själ?
Så varm, så kall
Så stark, så klen
Hur ska vår värld se ut -
Tusen år från nu?

Kan vi leva då
Kan vi älska då,
tror du?

Om det fanns en tidsmaksin
där tid gick ut och in
kunde jag följa världens gång
från tid till tid
Kunde se hur livet är
när våra barn tar vid

Universum
Väntar du på mig?
Finner jag din själ?
Så smal, så bred
Så rund, så lång
hur ska vår värld se ut -
Tusen år från nu?

Kan vi sjunga då,
Kan vi skratta då,
Tror du?

Universums framtidsvy
ger bara huvudbry
men inatt ska jag somna in
och sova lugnt
men när morgondagen gryr
blir då mitt huvud tungt?


(Rubrik:
Finistére) (Bild: Style) (Text: Ted Gärdestad - Universum)

Nationaldagen...

image1171
För ett år sedan
uppträdde Jösses-gänget i Kungsträdgården i samband med Smaka på Stockholm och Nationaldagen, jag var inte där (dumma, dumma mig...) men Emelie var däremot där (jag lånar en bild från henne, hoppas att det är okej?). Jag önskar att de skulle vara där i år igen som en fin avslutning på hela projektet, men så är det inte... Sista föreställningen är nu på söndag - så kul det ska bli att se den igen!Alltid splittras tankarna när jag satt mig ner.
Barnet kräver uppmärksamhet,
arbetet kräver ostördhet.
Så växer den inre skulden,
de oskrivna bladen,
blir fler och fler.
Så växer den inre skulden,
de oskrivna bladen,
blir fler och fler.

(Bild: Lånad av Emelie) (Text: Alltid splittras tankarna)

Teatertröjor...

image1164
Nummer har tagit fram tre olika t-shirts med tryck av Nina Hemmingsson, illustrationer hämtade ur deras Teaterlexikon. Hur kul som helst ju!

(Bild: Nina Hemmingsson via Nummer)

Rock´n´Roll...

image1168
Åh, coolaste bilden! 60-, 70- och 80-tal - ja, jag förstår grejen med kläderna.
Najda i 60-tal, Lennart i 70-tal, Katarina i 60-70-tal och Gerhard i 80-tal (jo, det finns folk som ser ut så idag, gå ut på gatan i en småstad eller förresten det räcker med en förort. Så ser du snart en förrvirrad liten gubbe i 80-tals mundering, med skinnkavaj?! Javisst!)

Finaste klänningen Katarina har på sig också! Och halsbandet och skorna... Nä, nu ska jag sluta! Men KOLLA bilden! Laalalallaalaaa... Längtar tills jag får se den!


Lean out your window, golden hair
I heard you singing in the midnight air
my book is closed, I read no more
watching the fire dance, on the floor
I've left my book, I've left my room

For I heard you singing through the gloom
singing and singing, a merry air
lean out the window, golden hair...

(Bild: Stadsteatern) (Text: Syd Barrett - Golden hair)


"Måsjävel"

image1165
Haha - var det bara jag som skrattade när jag läste den lilla reklamannonsen för
Dramatens uppsättning av Måsen?! Det var i DN, i kulturdelen, högst upp i högra hörnet, med citattecken runtom. Där stod det "Måsjävel" med stora bokstäver och under texten stod det; Ingela Olsson under en repetition, eller något likande i alla fall... Nu läser jag om upprinnelsen eller händelseförloppet eller vad man nu ska kalla det, på måsenblogg. Grymt kul ju!

Tycker vi ska visa självförtroende och låta den fortsätta heta Måsen.
- Tycker du inte det? frågade jag försiktigt.
Kort paus. - Jo, kanske? Hej! Klick.

(Bild och text: Måsenblogg)

Teaterhat?

image1160
Läs Malin Ullgrens rapport från Teaterbiennalen i Örebro...

(Bild: Min fru går igen via Dramaten)

Beckmans debuter...

image1163
Läs Susanna Strömquists rapport från Beckmans visning...

(Bild: SvD)


Sigrid och Isaac...

image1159
Ikväll kl. 20 visar
SVT1 Anders Wahlgrens dokumentär Sigrid och Isaac - missa inte det!

PS. Var på väg att se den flera gånger när den gick på bio, men jag min rackare smet iväg på teater istället. Därför ser jag nu extra mycket fram emot att se den ikväll! Bästa personerna som gestaltar dem också; Gunilla Röör och Philip Zandén (nä, Emelie det kan inte bli bättre!)

(Bild: SVT)

H&M höst/vinter...

H&M höst/vinter...

Här ser ni ett smakprov ur
H&Ms höst/vinterkollektion - ser väl helt okej ut, även om jag inte jublar direkt. På något vis lyckas H&M alltid med att få plaggen att se hur fina som helst ut på bild, men på galgen ser de så trista ut...

(Bilder: Modette)

Vad ska vi göra med alla dessa människor som har tänkt och känt och levt och drömt?

image1150
Läs Nina Björks Söndagskolumn i DN...

(Bild: Bersa via Lundlund)

Dansmöte...

image1157
Den 27 augusti är det urpremiär på Dansens hus i Stockholm för Stället, en duett av Mats Ek för Mikhail Baryshnikov och Ana Laguna...
 
(Bild och text: SvD)

Nu har jag ändrat mig...

image1155
Nu är jag och 
Bodil på samma våglängd igen...

Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud - kan som alla stora konstverk - ses som en liknelse över världen som den är. Att rekommendera Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud ser jag som mitt ansvar och min medborgerliga plikt. Den som inte kan njuta av rollbesättningen, dialogen, humorn, brutaliteten och genialiteten i den största teater-föreställningen genom tiderna, den personen är det ohjälpligt synd om och det kan jag inte göra någonting åt.
(Bild/textformat: Stadsteatern/Finistere)

Street Modeoutlet...

image1156
Igår var jag och mamma på
Street Modeoutlet vid Hornstulls strand. Minimarket hade de bästa priserna, minst halva priset, och en del fina grejer. Rodebjer hade verkligen riktigt bra grejer, men det var lite väl dyrt, i jämförelse med resten av priserna på outleten... Men fint som snus var det som sagt - gå dit, gå dit!

Öppet: Lördag och Söndag mellan kl. 12-18

PS. Jumpsuiten ovan är bara min...

(Bild/logga: Minimarket/Street)

Vi gratulerar, vi gratulerar våran Frida idag. Med blommor och med blad vi firar denna dag...

image1154

Ain't no sunshine when she's gone.
It's not warm when she's away.
Ain't no sunshine when she's gone,
and she's always gone too long,
anytime she goes away.

Wonder this time where she's gone,
wonder if she's gone to stay.
Ain't no sunshine when she's gone,
and this house just ain't no home,
anytime she goes away.

(Bild:
Ellen Utterström) (Text: Bill Withers - Ain't No Sunshine)

Påminnelse i all hast...

image1149
För en gång skull går jag helt emot
Bodil...

Kom ihåg att jag verkligen rekommenderar Natten är dagens mor. Lika mycket som jag rekommenderar Kaos är granne med gud. Var och en tittar för sin personliga skyldighets skull och med risk för att bli totalt slutkörda.
(Bild: Stadsteatern)

Sjung om studentens...

image1153

Lallaaalalala - vi är så glada idag för du tar studenten idag, precis idag! Med blommor och med blad vi firar denna dag - hurra hurra för våran Emelie idag!


Nu lättar dimman över havet.
Nu skingras skuggorna på land.
Nu kommer gryningen och dagen,
och man kan skymta vägen fram.

Och jag kan känna hur det växer.
Och jag kan märka hur det gror,
och hur det fyller mej med glädje,
och hur det vaggar mej till ro. 

Nu blir det bättre.
Nu blir det bra.
Och allt vi drömde om i natten,
ska bli av. 

Nu blir det bättre.
Nu blir det fint.
Och det finns inget,
som kan hejda våra liv...

(Bild:
Smaka på Stockholm) (Text: Nu blir det bättre - Mikael Wiehe)