Älskar dej också

Älskar dig också
Kom för en stund sedan hem från teatern, såg "
Älskar dej också" av Margareta GarpeStadsteaterns Klarascen.

Pjäsen handlar om Sanna som ska gifta sig på sin fars hotell vid Europas sista utpost. Samlad är en del av den närmaste familjen, i alla fall den som fadern klassar som den innersta kretsen. Den består av f.d. frun och mamman Annie; som just förlorat sitt jobb som journalist på Tv (anas den heta debatten kring Svt:s roll och ansvar som Publik service?!) men är ändå världsvan och luttrad, äldsta dottern och systern Maya; äventyrerskan som gått i sin mammas fotspår och flyger runt jorden med kameran runt halsen och så den självskrivne familjefadern Max; som hela tiden försöker få familjen att hålla ihop på bästa sätt, även om det kanske inte alltid lyckas... Runt omkring dessa personer cirkulerar den illegala invandraren Aisha som är anställd på hotellet och ger dem alla en hjälpande hand. Historien kretsar kring familjens relation, de invanda mönstren och rollerna som tilldelas oss och svårigheterna att ta sig ur dem. Samtidigt som den ständigt närvarande frågan ställs; om hur ska man veta att något är på riktigt och verkligt äkta?

Föreställningen var riktigt bra - HURRA! Alla i ensemblen var super - men Jessica Zandén var ändå särskilt duktig (åh, vad bra att hon är tillbaka från sitt lilla uppehåll!) Dessutom var scenografin väldigt mysig - det passade så bra ihop och skapade helt rätt känsla.

PS. Garpes text lyser starkt!

(Bild: Stadsteatern)

Soffan på Stadsteatern

image991
Idag var jag med
VeraStadsteatern och lyssnade på Soffan - en samtalsserie med aktuella personer och pjäser. Detta var dagens samtal:

28 oktober HELENA BERGSTRÖM OCH KVINNOPORTRÄTTEN...
Om dansbandsgroupies, skjutjärnsjournalister och barnamördare. Och Hamlet. Helena Bergström kom till Stockholms stadsteater 1989, har gjort stora huvudroller både på film, tv och teater. I höst är hon aktuell som Blanche i Linje Lusta, en av 1900-talets stora klassiker. Programvärd: Pia Keller.


Ps. Helena var fin i kort pagehängseljeans, vit volym-blus, röda grövre stövlar och Efva Attling Eden Pedant halsband!

(Bild/text: Metro/Stadsteatern)

Kärlek och politik

Kärlek och politik
Igår såg jag och pappa pjäsen "
Kärlek och politik" av Friedrich SchillerDramatens Lilla scen.

Pjäsen handlar om den rike Ferdinand och den enklare flickan Luise som blir förälskade, till omgivningens förtret. Luises familjs försöker få henne att inte hoppas för mycket på Ferdinand, men hon struntar i dem. När Ferdinans mäktige far får reda på deras relation blir han vansinnig och gör allt för att bryta den och hans plan går ut på att gifta bort Ferdinand med hertigens älskarinna Lady Milford. Men de kämpar emot, och vinner tillslut även om vinsten har ett alltför högt pris... 

Föreställningen var faktiskt bra - en sannare version av Romeo & Julia skulle jag vilja kalla den. Dessutom var skådespelarna duktiga, speciellt Ellen Mattsson, Björn Granath och Elin Klinga, även om det fanns en person som var väldigt trist...

(Bild: Dramaten)

Kärlek och politik

Kärlek och politik
Idag ska jag se "
Kärlek och politik" på Dramaten - kul!

(Bild: Dramaten)


Babel

Babel
Igår såg jag förhandsvisningen av "
Babel" med bl.a. Cate Blanchett och Brad Pitt.

Filmen innehåller tre historier som vävs samman på olika sätt; ett amerikanskt par, Richard och Susan, som är på besök i Marocko; deras barn som är kvar hemma i Florida med den Mexikanska barnvakten Amelia; och den japanska tjejen Yasujiro som känner sig vilsen och just har förlorat sin mamma.

Det är egentligen en väldigt svår film att beskriva, men bra är den - så se den och bilda dig en egen uppfattning!

(Bild: Astoria)

Jag tar din hand i min...

Jag tar din hand i min
Kom för en stund sedan hem från teatern, jag och mamma såg "
Jag tar din hand i min..." av Carol RocamoraStadsteatern

Pjäsen handlar om Anton Tjechov och Olga Knipper; han älskad författare; hon älskad skådespelare. Hela pjäsen bygger på deras relation som utvecklas från vänskap, till kärlek, äktenskap och död. Hur hundratals mil skiljde dem åt; han i Jalta; hon i Moskva, men med en kärlek som hölls vid liv med hjälp av 812 st brev som skickades mellan dem under alla år. Dessa brev utgör också grunden för denna pjäs.

Föreställningen var verkligen bra, över förväntan, även om jag inte direkt hade några speciella tankar om den innan. Som vanligt var Philip Zandén oerhört bra, även Maria Salomaa fick en chans att visa lite vad hon kan (i alla fall mer än i "Hustruskolan" - hemskt, verkligen hemskt... Hon var dock inte boven i dramat, utan att nämna några namn...).

PS. Jag gillar verkligen Maria Salomaas blus som hon hade på sig i dagens föreställning - riktigt fin! Den ser lite ut som den här i modellen, men har lite liknande veck som den här...

(Bild: Stadsteatern)

Årets O´Neill stipendiat!

Lena Nyman
Årets
O´Neill stipendiat är Lena Nyman! Priset delas ut till "högt förtjänta artister på Dramaten", förra årets stipendiat var Reine Brynolfsson.

(Bild: Dramaten)

En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm

Kolla in det
här (klicka på video till höger) om ni gillar teaterskoj!

(Bild: Stadsteatern)

Lång dags färd mot natt

Lång dags färd mot natt
Igår såg jag "
Lång dags färd mot natt" av Eugene O?NeillDramatens Stora scen.

Pjäsen kretsar kring familjen Tyrone som består av föräldrarna; James (Börje Ahlstedt) och Mary (Lena Endre) samt sönerna; Jim (Jonas Malmsjö) och Edmund (Jonas Karlsson). Familjen är trasig, de har inget riktigt hem, männen i familjen är alkoholister och mamman knarkar. Det är en tung historia om en familjs totala förfall, men med en kärlek som verkar starkare än beroendet.

Skådespelarna visade alla sin bästa sida, även om jag kan inte sticka under stol med att det inte direkt är min favoritensemble, i alla fall hälften av den, men de lyckas alla förvåna mig. Föreställningen var riktigt bra och jag gissar att den kommer att få många goda recensioner.

Dessutom jobbade Vera igår - synd som sagt att vi inte han prata lite...

Ps. På väg från Dramaten såg jag Katarina som stod och väntade på 43:an, antagligen på väg hem efter "Jösses..."! Hon hade en fin mönstrad kappa på sig...

(Bild: Dramaten)

Bodil Malmsten

Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
Jag gillar
Bodil Malmsten, inte för att Ebba gör det, jag har tyckt om henne långt innan dess, utan för att Bodil är Bodil.

Jag vill absolut läsa hennes nya bok "Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig" och hoppas förstås att den är lika Bodil-aktig som vanligt - alltså bra! Men om den mot förmodan inte skulle vara det, gör det ingenting, hon har ju i alla fall försökt.

Bodil skriver annars bra, även på bloggen, hon skriver om; Anna Politkovskaja, mellersta Norrlands inland och fjälltrakter, Questions pour un champion, Rovern, Madame C, rosenkavaljeren, välfärdssamhällets klyschor och förfall, Marcel Proust, mullvadarna, Julien Lepers...

(Bilder: Modernista)

Natten är dagens mor, kaos är granne med gud

Lars Norén
Varför, varför, varför - lyckas jag alltid missa biljettsläppen till Stadsteatern?! Jag blir galen! Jag vill ju ha biljetter till premiären, annars är det inte lika kul... Jag vill ju se
Katarina och gänget!

PS. Vera om du lyckas komma över två premiär-biljetter till mig så vore jag väldigt tacksam!

(Bild: Stadsteatern)