2xNorén

Norén
Igår såg jag premiären av "
2xNorén" av Lars NorénStadsteaterns Klarascen. Föreställningen består av två pjäser där Terminal 4 och Terminal 8 spelas under det gemensamma namnet 2xNorén. Terminalpjäserna är en svit av nio entaktare av Lars Norén.

Terminal 4: En kvinna och en man möts på en nästintill tom scen, rummet är så mörkt att de kan inte se varandras ansikten, men de talar ändå. När ljuset sedan tänds utvecklas samtalet allt mer, men hur de än försöker så kan de inte hindra det fruktansvärda fallet. Oavsett vad de väljer så kommer de att ångra sig.

Terminal 8: De befinner sig i ett hus i Norrland; mannen, kvinnan, och hans föräldrar. Kvinnan och mannen väntar barn och det är en härlig dag full av möjligheter. Men efter en stund förmörkas den klara himlen allt mer, allt eftersom mannen förädras; för att tillslut förvandlas bortom all igenkänning.

Föreställningen var verkligen bra! Med duktiga skådespelarinsatser, speciellt Anja Lundqvist var bra! Samt en fin och avskalad scenografi, med stort utrymme för känsloutfyllnad. Däremot är jag lite tveksam till scenkläderna, de andades lite 70-tal och hade en väldigt konstig form, som om de inte vore tillskurna ordentligt...

(Bild: Stadsteatern)

2XNorén

2X Norén
Snart ska jag och pappa iväg till
Stadsteatern och se 2XNorén på Klarascenen - det ska blir kul! Rapport kommer snart!

(Bild: Stadsteatern)

Dramaten vår

Dramaten
Ni har väl inte missat att
Dramaten släppt biljetterna till vårens föreställningar?! Läs mer om vårens repertoar - här! Och glöm inte att boka - här!

PS. Åh, vad kul det ska bli - längtar till i vår! Jag hoppas speciellt  på Majgull Axelssons "Helgonlegender", efter oerhörda LisaLouise

(Bilder: Dramaten)

AK3

AK3
Ni missade väl inte
Ernst Billgrens dramaserie AK3 som startade igår?! Om ni gjorde det så passa på att se reprisen på fredag kl. 23.15 i SVT 2. Jag tyckte om den i alla fall och ska verkligen inte missa nästa avsnitt! Speciellt Chatarina Larsson och Anna Pettersson var bra!

PS. För er som vill se den på webben, gör det - här!

(Bild: Svt)

Webbteatern

Webbteatern
Läste om
webbteatern i DN i veckan och igår var de med på nyheterna. Jag gillar verkligen konceptet med teater på webben, teater kan man aldrig få för mycket av - HURRA! Läs mer om teater på webben här! Och kolla in trailern för konceptet-webbteatern här!

Imorgon är det premiär för första pjäsen "Ett brev", den är fem minuter lång och med manus och regi av Clara Diesen, i enda rollen ser vi Frida Diesen. Förutom att bli tillgänglig på nätet premiärvisas pjäsen en gång i timmen mellan kl 19 och 23 på storbildsskärm i baren på Elverket. Måste ses!

Se trailern för pjäsen här!

(Bild: Webbteatern)

Basia + Bert = Sant?

Basia
Jag vill gå på lunchteater och se "
Basia + Bert = Sant?" på Dansmuseet!

(Bild: Dramaten)

Lena Endre i kulturens väntrum

Lena Endre i logen
Läs
SvD:s artikelserie om logerna på några av teatrarna; speciellt den här, om Lena Endre och hennes loge på Dramaten!

(Bild: SvD)

Alkestis av Euripides

Alkestis av Euripides
Idag var Frida på teater med klassen, de såg
Alkestis av Euripides. Tjatade så mycket jag kunde om att få följa med bara för ATT (Stadsteatern är ju MIN teater - bortsett från Dramaten då...) - men icke! Det gjorde dock inte så mycket, jag var ändå på Filippa K hela dagen - efter trängselnH&M förstås! Rapport kommer snart!

PS. Köpte dessutom med mig en grön och fin parkas från Åhléns, till Frida på vägen hem!

(Bild: Stadsteatern)

Föreställningar med störst publik under 2005

Teater 2005
Hittade en lista över föreställningar med störst publik under förra året hos
SvD. Trots att "Fröken Julie" på Dramaten, med Mikael Persbrandt, Maria Bonnevie och Ingela Olsson i rollerna, var den kankse mest omtalade så toppar den, kanske inte helt oväntat, inte listan.

Här ser ni den - tillsammans med mina kommentrarer;

1. Köpmannen i Venedig, Dramaten: 56 664
- en väldigt stark föreställning med fantastiska rollprestationer! (Malin Ek, Stina Ekblad, Jonas Malmsjö, Melinda Kinnaman, Gustaf Skarsgård, Hans Klinga m.fl.)

2. Tolvskillingsoperan, Stadsteatern: 42 729
- inte min favorit eftersom jag tycker att texten är så tråkig, men skådespelarna var några av de allra bästa! (Philip Zandén, Helen Sjöholm, Pia Johansson m.fl.)

3. Ronja Rövardotter, Stadsteatern: 34 211
- såg den inte... (Jan Modin, Anna Lyons m.fl.)

4. Pelle Snusk, Parkteatern: 33 500
- såg den inte... (Charlotte Engelkes m.fl.)

5. Platonov, Dramaten: 29 963
- åh, den här föreställningen var verkligen mysig! (Michael Nyqvist, Marie Richardson, Lena Endre m.fl.)

6. Jag är min egen fru, Stadsteatern (Stora scenen + Klara): 28 372
- såg den inte, men har hört lyriska kommentarer! (Björn Kjellman)

7. Pippi Långstrump, Balett, Operan: 26 371
- såg den inte... (Marie Lindqvist / Nathalie Nordquist / Anna Valev m.fl.)

8. Amadeus, Stadsteatern: 22 049
- såg den inte... (Rikard Wolff, Sven Ahlström m.fl.)

9. Lika för lika, Dramaten: 19 059
- den var verkligen inte alls bra... (Livia Millhagen, Staffan Göthe, Jonas Malmsjö, Lars Amble, Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson m.fl.)

10. Tosca, Operan: 18 896
- såg den inte...

(Källa: SvD)
(Bilder:
Dramaten, Operan, Stadsteatern)