Kvarteret Skatan

Kvarteret Skatan
Ikväll kl. 21 i
SVT1 kommer näst sista avsnittet av Kvarteret Skatan - missa inte det!

(Bild: SVT)

Ett drömspel

Ett drömspel
I fredags hade 
Teaterhögskolan premiär av "Ett drömspel" av August Strindberg. Det är fjärdeårsstudenterna som sätter upp höstens slutproduktion. Föreställningen spelas 15, 17-21 december och 8-10, 12-15, 17-20 januari - alla dagar kl. 19. Missa inte det! Boka biljetter - här!

PS. Snart blir det trippel i drömspel, eftersom både Dramaten och Stadsteatern har den på sin repertoar i vår...

(Bild: Teaterhögskolan)

När Harry mötte Sally

Eva och Jakob
I fredags såg jag "
När Harry mötte Sally" av Nora EphronStadsteaterns Lilla scen.

Pjäsen bygger på kultfilmen med samma namn, som 1989 fick svenska folket att välfärda till biosalongerna för att se den amerikanska, romantiska komedin med Meg Ryan och Bill Crystal i huvudrollerna. Pjäsen handlar om Harry och Sally som träffas för första gången när båda ska flyga till New York, för att sedan stöta ihop med varandra allt oftare. Efter ett tag blir de bästa vänner, trots Harrys påstående om att kvinnor och män aldrig kan vara bara vänner. Platsen är ett knappt antytt USA, mer än i början, det känns snarare som vilken storstad som helst i västvärlden - såväl; London, Stockholm, Köpenhamn eller New York. Texten koncentrerar sig framförallt på de olika mötena mellan Jakob Eklunds Harry och Eva Röses Sally, vilka hela tiden leder handlingen framåt.

Jag såg inte filmen och kan därför inte bedömma om den står i vägen för föreställningen eller inte. Jag kan bara konstatera att den här föreställningen stå på helt egna ben, vilket innebär att man inte behöver att ha sett filmen för att hänga med och förstå handlingen och mötena. Jakob Eklund och Eva Röse rör sig hemtamt på scenen och ut bland publiken, vilket gör oss delaktiga och involverade i den komiska handlingen. För det är faktiskt riktigt roligt och riktigt välspelat, på ett sätt som fyller ut scenen helt med rätta. Musiken är väl vald och fyller en viktigt funktion för stämningsskapandet. Samtidigt som den avskalade scenografin i form av en svart snurrande kub på mitten av scenen, ger det hela en nordisk avskalad touche, långt ifrån 90-talets amerikanska prålighet, vilket höjer bilden än mer.

PS. Läs vad SvD:s Sara Granath tyckte - här!

(Bild: Stadsteatern)

Bodil Malmsten

Bodil Malmsten
Missade du gårdagens avsnitt av
Kobra, så missade du Bodil Malmsten - och det får man inte göra! Se programmet - här!

(Bild: Finistere)

Behnaz Aram på Operan

Behnaz Aram
Läs artikeln i DN -
här!

(Bilder: DN)

Stadsteatern släpper vårbiljetter!

Stadsteatern
Idag släpper
Stadsteatern sina biljetter till våren - boka nu!

(Bild: Stadsteatern) 

Jösses flickor drog störst publik!

image994
Läs artikeln om den gångna höstsäsongen i teatervärlden -
här!

PS. Jag är inte förvånad över att Jösses blev den största succén under hösten - trots att den spelats sedan i april i år. Jag kan inte annat än konstatera; JÖSSES vad bra den är! För er som mot att förmodan inte sett den; gör det! Annars finns det risk för att ni kommer att ångra er för alltid...

(Bild: Stadsteatern)

Linje lusta

Linje lusta
I fredags såg jag "
Linje lusta" av Tennessee WilliamsStadsteatern, med bl.a. Helena Bergström, Francisco Sobrado, Elisabeth Carlsson och Samuel Fröler i rollerna. 

Pjäsen handlar om Blanche som kommer på oväntat besök hos sin syster Stella, som bor i en trång tvårummare tillsammans med sin man Stanley. Blanche; är deprimerad och har alkoholproblem, men säger sig inte ta mer än högst en drink, om någon alls - och att två är absolut max. Stella; är gravid och överseende med mannen Stanley; som iderligen spelar poker med vännerna och upptäder allmänt hotfullt. Blanches tillfälliga besök blir alltmer långvarigt och Stella antar mer och mer rollen som uppassare än som syster, samtidigt som relationen till Stanley blir alltmer hotfull. Och när historier om Blanches leverne i hemstaden blir alltmer klara, vägrar Stella att inse sanningen samtidigt som Stanley slutligen gör situationen omöjlig för dem alla, vilket leder till den slutgiltiga splittringen systrarna emellan.

Föreställningen var verkligen bra! Helena Bergström var helt fantastisk och perfekt i rollen som Blanche! Det märktes verkligen att hon fått ändra sin spelstil helt inför den här rollen, hon som alltid brukar vara så kvick och sprudlande - fick verkligen tagga ned från 180 till att gå på tio valium (som hon själv sagt), men oj vad bra det blev - starkt gjort! Samuel Fröler var också duktig, men ack vad han har gått ned sig...

(Foto/bild: Bengt Wanselius/Stadsteatern)

Linje Lusta på Stadsteatern

Linje lusta
Kom för en stund sedan hem från teatern, efter att ha sett "
Linje lusta" av Tennessee Williams - rapport kommer snart!

(Bild: Stadsteatern)